Jelenlegi hely

Az élet nagy kihívásai: kisgyerekkel étteremben

Alighanem mindenki átélte már a „kisgyerekkel étteremben” című történetet, ami sokszor legalább akkora feszültség, mint amekkora öröm és élmény.

Az ember ilyenkor sokféleképpen próbálhatja megoldani az előtte álló (nem kicsi) feladatot, kisebb játékokkal, könyvekkel lekötve a gyermekek figyelmét. Most megpróbálunk pár tanácsot adni ezen túl is arra, hogyan készülhetünk fel előre egy ilyen kalandra – mert igazán kis gyerekekkel egy éttermi étkezés minimum kaland.

1. Tanítsuk meg a gyermeket az alapszabályokra

Ha otthon tévézés közben, össze-vissza eszünk a gyerekkel, akkor nem is nagyon várhatjuk el, hogy az étteremben majd tudja, hogyan illik viselkedni. Ha már kicsit nagyobb, akkor igenis próbáljuk elvárni tőle, hogy rendeltetésszerűen használja az evőeszközt, hogy maradjon a helyén, amíg be nem fejezte az étkezést, és egyáltalán: legyen meg a közös családi étkezés jelentősége. Ami nem azt jelenti, hogy alkalmanként ne lehetne ellazáskodni a dolgot, de adjuk meg a közös élmény méltóságát.

2. Válasszunk gyerekbarát éttermet

Amíg a csemetéink kicsik voltak, az étterem kiválasztásánál mindig szempont volt, hogy az gyerekbarát legyen. Nem csak arról van szó, hogy ne nézzenek ki onnan, de egy játszósarok, apró kedvességek (színezők, ceruzák, lufi) nagyban meg tudják könnyíteni mindenki dolgát.

 

3. Legyen vésztervünk

Reméld a legjobbat, de készülj a legrosszabbra! Amikor az ember kisgyerekkel megy étterembe, akkor ennél aligha kaphat hasznosabb tanácsot. A bevezetőben már említett kisebb játékok, könyvek, stb. felmérhetetlen szolgálatot tudnak tenni a várakozás 28. percében (aztán a 42.-ben is…). Emellett az sem baj, ha van egy vészterv távozás esetére, hiszen könnyen eljöhet a pillanat, amikor nincs értelme tovább erőltetni a dolgot és egyszerűen haza kell menni.

4. A megfelelő asztal kiválasztása

Stratégiai fontosságú kérdés, és még akkor is érdemes harcolni egy jó asztalért, ha a pincér elsőre nem oda vezetne. A morcos idősebb pár melletti asztal nem lesz nyerő, ellenben egy sarokban vagy egy másik gyermekes család mellett sokkal jobbak az esélyeink.

5. Fő a kényelem

Az első dolog, amikor leülünk az asztalhoz, az akadálymentesítés. A veszélyes evőeszközök mennek, a törékeny dolgok szintén, fűszerek dettó. Az időzítés is fontos, a játékokat, könyveket okosan kell adagolni, hogy ne unjanak rá idejekorán.

6. Azonnal rendeljünk

A gyerekek ételét érdemes azonnal megrendelni, és tudatni a pincérrel, hogy nyugodtan hozza ki, ha kész van, nem kell megvárni vele a miénket. Nem is baj, ha a miénk később ér ki, addig is tudunk segíteni a gyereknek, felvágjuk a húst, adunk inni, és így tovább.

7. Legyünk kedvesek és nagyvonalúak

Általában véve sem árt, ha az ember kedves a pincérrel, már csak azért is, mert ha gyerekkel vagyunk, jó eséllyel neki is több munkája lesz velünk: a gyerekszéket oda kell hozni, ha van, akkor a színezőt, könnyen lehet, hogy utána az átlagosnál többet kell takarítania, és még sorolhatnánk. Ráadásul ha jó az étterem, akkor van rá esély, hogy máskor is visszatérünk még, nem baj, ha kedvelnek minket. Szóval foghat egy kicsit vastagabban az a ceruza, amikor a borravalóra kerül a sor!

Mindenesetre az, hogy kisgyerek van a családban, egyáltalán nem kell, hogy elzárjon minket a megszokott életünktől, nyugodtan pakoljuk fel a családot és vágjunk bele! A legrosszabb, ami történhet, hogy otthon esszük meg az ételt – addig sem kellett főzni…

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!
Ugrás az oldal tetejére