Jelenlegi hely

Miért nem működnek az újévi fogadalmak? - Avagy hogyan csináljuk jobban!

Szilveszter és január az újévi fogadalom dömping időszaka, hatalmas elhatározásokkal indulunk a következő évnek, majd eltelik egy hét, két hét, egy-két hónap és ugyanott tartunk, mint az előző év decemberében.

Utána jönnek a szürke hétköznapok, jön a nyár, aztán ősszel már úgy vagyunk vele, hogy majd januártól újra próbálkozunk egy új fogadalommal. Igen szép dinamikája van ennek, ami a halogatás egyik formája. Vagyis már az elején elvérzünk, hisz a célkitűzést is halogatjuk, nemcsak a megvalósítást. Ezért általában az újévi fogadalmakból semmi nem valósul meg.- Dezsőfi Beatrix írása.

Mik is a leggyakoribb újévi fogadalmak?

Első helyen áll a fogyás, második a több testmozgás, harmadik a szervezettebb élet. És még az első tízben van a dohányzásról való leszokás, vagy, hogy több időt töltsünk a családdal.

Persze van, aki akár tíz célt is kitűz (megjegyzem, minél több fogadalmunk van, annál kevésbé fognak sikerülni), persze azért vannak kivételek, akiknek talán egy-kettő sikerül, főleg ha azt SMART célként fogalmazták meg maguknak. Mert óriási különbség van a vágyunk és a céljaink között, ami részben megfogalmazással kezdődik: le akarok fogyni, le akarok szokni a dohányzásról, többet szeretnék edzeni, több időt szeretnék tölteni a családommal. Ezek vágyak, ha így fogalmazzuk meg, biztos, hogy nem fog sikerülni.

De mit is jelent, hogy SMART cél?

Nézzük, mit takarnak a betűk: S (specifikus): pontosan tudjuk, hogy mit akarunk, M: mérhető is, A (akció orientált): elég vonzó legyen, hogy tegyünk is érte, mert az unalmas, nem vonzó célért nem fog tenni senki, aztán R: legyen reális, T (terminizált): időben legyen korlátozott, határideje legyen a megvalósításnak.

Ennek az öt kritériumnak kell, hogy megfeleljenek az újévi fogadalmak, és akkor már sokkal több esélyünk lesz, hogy elérjük. Ráadásul, még hatásosabb, ha ezt le is írjuk. Ha havonta elővesszük és ellenőrizzük, az már fél siker.

Vagyis a tudatosság nagyon fontos, hisz a legtöbbször érzelemi túlfűtöttségből teszünk fogadalmakat. Miért? Mert tetszik vagy nem, rengeteg mintát hozunk gyerekkorunkból, sőt még további életünk során is építgetjük a saját kis mintáinkat, és ezek a minták az új céljainkat nem mindig támogatják. Sokszor egy úgynevezett önszabotázs program indul be, hiába látod, mit kell tenned, mégsem teszed, vagy párszor lehet, hogy teszed is, és a végén mégis visszakerülünk az eredeti állapotba.

Nagyon jó példa erre a fogyókúra, amikor lehet, hogy sikerül lefogyni pár kilót, aztán visszahízunk kétszer annyit. Ez az ego manipulációja, aki félt bennünket minden kellemetlenségtől, veszélytől és változástól.

Mit lehet hát tenni?

A kulcs a tudatosság és az önismeret. Az biztos, hogy a mintákat törölni nem lehet, viszont lehet újakat írni. A lényeg, hogy ismerjük fel, melyik az a minta, ami most akadályoz bennünket, és változtassunk rajta.

Térjünk vissza a fogyókúra témájához (annál is inkább, mert ez a leggyakoribb újévi fogadalom a hölgyek körében). Vannak az úgynevezett triggerek, amik olyanok, mint egy nyomógomb, ez lehet érzelmi, szociális, környezeti, mentális. Az érzelmi trigger az, ha valami miatt csalódottak, vagy szomorúak vagyunk és eszünk, a mentális, ha például fáradtak vagyunk és úgy próbálunk energiához jutni, hogy eszünk, főleg szénhidrátot, mert persze ennek megvan a biológiai magyarázata, hogy miért a szénhidrát az, ami először és leghamarabb boldogságérzetet nyújt nekünk. Aztán ezt még megtámogathatjuk egy gondolattal is, hogy megérdemeljük, mert szomorúak vagy fáradtak vagyunk, egyszer nem is számít, ha többet eszünk, vagy majd edzünk egy órával többet, és mindig találunk valami indokot, amiért másképp csináljuk, mint ahogy a fogadalmunk megkívánná. Az önigazoló gondolatból jön a cselekvés és megesszük azt a sütit, csokit, bármit, amit nem kellett volna.

A gond az, hogy ennek sokféle következménye lehet:

  • fizikai: hízunk, visszahízunk,
  • érzelmi: bűntudatunk van,
  • mentális: mert leértékeljük az önbecsülésünket, az önbizalmunkat, hogy még erre sem vagyunk képesek.

A lényeg viszont, hogy minderre oda lehet figyelni és megváltoztatni a mintát és egy újat írni, ami minket szolgál.

De mit is kell tenni, hogy mégis sikeresen tudjunk tervezni a jövő évre?

Mindenképpen azzal kell kezdeni, hogy átnézzük az elmúlt évet. Fogjunk egy papírlapot vagy egy naplót, sok színest és akár hónapról hónapra, életterületenként gondoljuk át, mi volt jó és mi nem. Ezt lehet, leírni, lerajzolni, úgy, hogy minden hónapra találjunk legalább egy jó érzést keltő eseményt, eredményt, sikert. Aztán átgondolhatjuk, mi volt a három kihívás az évben, és abból mit tanultunk, ami pozitívum volt, és hozzáadott valamit az életünkhöz. És ha valami kihívást sikerült megoldani, az biztosan emelte az önbizalmunkat, önbecsülésünket.

Mit tanultunk magunkról? Mi volt a legjobb? Nagyon fontos, hogy próbáljunk egy pozitív képet kialakítani, semmiképp sem negatívat. Ezek a gondolatok a hétköznapjainkhoz adnak rengeteget hozzá, és hát az a fontos, hogy jól legyünk, szeressük és elfogadjuk magunkat. Ez biztosan ír egy mintát nekünk. Mit lehetett volna jobban csinálni? Mi az, amit magunkkal viszünk a következő évre? Értékeljük így is magunkat.

Aztán nézzük a következő évet, jöhet a 2022. Mi az az öt dolog, amit szeretnénk elérni?

És persze azonnal SMART célt csinálni belőlük. Gondoljuk azt is át, hogy milyen akadályok állhatnak az utunkba, és ezekre milyen megoldásokat tudunk kidolgozni. A mérföldkövek mellett, akár akciótervet is lehet kidolgozni. Aztán célszerű átgondolni a három kihívást, amire fel kell készülnünk a következő évben. És ezeket hogyan fogjuk megoldani, és legalább két megoldásunk legyen minden kihívásra. Azt tudni kell, hogyha meg tudjuk fogalmazni a kihívást, az azért van, mert meg is tudjuk oldani.

Még megkérdezhetjük magunktól, minek az éve lesz 2022?

Nagyon fontos, hogy ezeket a gondolatokat le is írjuk, hatalmas erejük van. Állítólag az emberiség 3%-ának vannak konkrét céljai és 1-2%, aki le is írja. Állítólag ők a legsikeresebbek. Hát, ha ilyen egyszerű, miért ne tennénk mi is?

Ha így döntünk, ehhez nagyon jó segítség ez az ingyenesen letölthető yearcompass is. Ez egy kis füzetecske, ami segít ebben. Neked is ajánlom szeretettel, sokat segít a tudatosság fejlesztésében, és hogy kicsit letisztuljanak a dolgok. Kattints ide a letöltéshez: yearcompass.

Dezsőfi Beatrix
mediátor, life coach, tanulás coach, angoltanár

Célom segíteni azokon, legyen felnőtt, gyerek, (házas)pár vagy a család bármely tagja, akik elakadtak, bajban vannak, kiutat keresnek valamilyen konfliktusból vagy problémából. A coaching és a mediáció ebben segíthet.
Facebook: English and Coaching  és  Dezsőfi Beatrix life coach, párkapcsolati és családi mediátor

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Utam az iskolába – Filmajánló

Utam az iskolába – Filmajánló

Négy kiskamasz a világ négy pontján. Ami közös bennük, hogy örömmel járnak iskolába, akkor is, ha ez nagy nehézségekkel és veszéllyel jár: elefántok elől menekülnek, lóháton mennek a hegyekben, folyón kelnek át, kilométereket gyalogolnak. Lenyűgöző dokumentumfilm, egyben tanmese iskolásoknak.
Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ugrás az oldal tetejére