Jelenlegi hely

Egy kis videójáték nem árt - de mennyi az a kicsi?

A korlátozott ideig tartó rendszeres videojáték jó hatással is lehet a gyermekekre. Azonban a túl hosszú ideig tartó játék káros lehet – számol be egy új kutatás eredményeiről a csalad.hu.

Hosszú ideje tartó vita övezi a videojátékokat. Számos érv és ellenérv elhangzik, amikor a gyermekekre és kamaszokra leselkedő veszélyek és az esetleges előnyök kerülnek szóba. A kérdések tisztázására vállalkozott Jesus Pujol, a spanyolországi Hospital del Mar orvosa és munkatársai.

Azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a heti rendszerességgel játszott videojáték és számos kognitív képességek, illetve viselkedési problémák között. A tanulmányukban 2442, 7 és 11 év közötti fiatalt vizsgáltak. Arra az eredményre jutottak, hogy a heti egy órás videojátéknak köszönhetően jobbak lettek a motoros képességeik és az iskolai eredmények is javultak. Ám heti két óránál több videojátékkal töltött időnél már nem tapasztaltak további előnyöket. A heti rendszerességű és hosszú ideig tartó videojátékozás pedig szorosan összefügg a viselkedési problémákkal, az alacsony szociális képességekkel és a konfliktusokkal. Ezt leginkább azoknál a gyerekeknél tapasztalták, akik hetente legalább kilenc vagy több órát töltöttek a videojátékokkal. 

„A videojátékok eszerint egyértelműen nem jók vagy rosszak. A használat mértékétől függ, hogyan hatnak a gyerekekre” – mondta Dr. Pujol. Amikor a kutatók a vizsgálatban részt vevők agyát mágneses rezonanciavizsgálattal elemezték, arra az eredményre jutottak, hogy a videojáték összefügg az agy fehér állományában okozott változásokkal. A videojáték hatására jobban működtek az agynak azon részei, amelyek a gyakorlással elsajátítható új képességek megtanulásáért felelősek – magyarázta Dr. Pujol. „A gyermekek mozgással – sporttal, szabadtéri játékokkal – sajátítanak el számos motoros képességet. A tanulmány most bebizonyította, hogy a számítógép virtuális környezete is segítheti az agyat a motoros képességek megtanulásában” – összegezte a tanulmány eredményeit Jesus Pujol.

Forrás: www.csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Ugrás az oldal tetejére